Prigodna omotnica broj 65


Filatelističko društvo Krk je 06.10.2011. izdalo prigodnu omotnicu povodom 440. Godina od sudjelovanja krčke galije u bici kod Lepanta. Prigodnu omotnicu prati prigodni žig u izdanju Hrvatske pošte. Prigodna omotnica izdana je u nakladi od 500 komada i nosi redni broj 65.

Prije 440 godina pokraj mjesta Lepant (Nafpaktos) u Grčkoj odigrala se jedna od najvećih i najslavnijih pomorskih bitaka u povijesti. Sukobile su se snage Svete lige (Papinska država, Španjolska, Mletačka republika, Đenova i Malteški vitezovi) i Osmanskog carstva. Porazom u ovom sukobu oslabila je turska dominacija na Mediteranu.

Sa istočne obale Jadrana u bitci su sudjelovale galije iz Kopra, Cresa, Krka, Raba, Šibenika, Trogira, Hvara i Kotora. Krčka galija 'Cristo Ressussiato' bila je pod zapovjedništvom suprakomita Ljudevita Čikute. Galija je sa većinom od preko 600 galijota potopljena. Ljudevit Čikuta se je uspio spasiti i njegov grob se nalazi u krčkoj katedrali.

Izdavanje prigodne omotnice i prigodnog žiga bilo je dio dvodnevnog događaja pod nazivom 'Štorija o galiji Cristo Ressussitato'. Tijekom dva dana održana je promocija prigodne omotnice i žiga, otvorenje izložbe 'Pomorstvo Boke Kotorske', misa za sve poginule u Lepantskoj bitci i galijotska večer. Organizatori tih događanja bili su Grad Krk, Pomorski muzej Crne Gore – Kotor, Centar za kulturu Grada Krka i Filatelističko društvo Krk uz pokrovitelje Ministarstvo kulture Crne Gore i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Slike s predstavljanja prigodne omotnice broj 65.

   

Filatelistički web  

Hrvatski savez filatelista

   
© 2014 Filatelističko društvo Krk