Sakupljanje poštanskih markama i filatelija na otoku Krku imaju dugu i bogatu povijest. Filatelija prati povijesna previranja na našem prostoru pa je tako otok Krk upisan u filatelističku povijest po neslavnom pohodu D'Annuzijevih legionara 1920. godine kada su oni okupirali Krk na mjesec dana i izdali poštanske marke s pretiskom VEGLIA.

U Jugoslaviji je Krk bio najzastupljeniji redovnom markom koja je tiskana u nakladi od nekoliko milijuna komada a kasnije je dio naklade i pretiskan novom nominalom. U Republici Hrvatskoj su dva izdanja poštanskih maraka posvećena gradu Krku a po jedno Baščanskoj ploči i Košljunu.

Kao zanimljivost, možemo navesti da su, danas najveći trgovci filatelijom u Hrvatskoj, dr. Branko Bokić i Julije Maras svoje početke u filateliji napravili upravo na otoku Krku. Može se reći da Krk za filateliste oduvijek predstavlja posebno privlačno mjesto.

Filatelističko društvo Krk je osnovano 7. veljače 1951. godine kao 37 podružnica Filatelističkog saveza Hrvatske. U ime sazivača, skupštinu je otvorio incijator Emil Majarić. Društvo je osnovano kao podružnica Hrvatskog filatelitsičkog saveza i po osnutku je imalo 13 članova.

Uz brojne uspone i padove, vrhunac djelovanja Društva je bio početkom sedamdesetih godina, prevenstveno zahvaljujući Rikardu (Riku) Mileru koji je ujedno i najzaslužniji za do danas sačuvanu dokumentaciju Društva.

 

Do danas sačuvanu literaturu o FD Krk možete preuzeti u PDF formatu:

 25 godina Filatelističkog društva "Krk", Krk 1976.

55 stranica, 3.58 MB

 Jadranski filatelistički susreti u Krku 1973.

28 stranica, 1.8 MB

 Riko Miler: 20 godina Filatelističkog društva "Krk"

22 stranice, 2.16 MB

FD "Krk" u časopisu Filatelija, 1952.-1975.

33 stranice, 2.18 MB

   
© 2014 Filatelističko društvo Krk